Det finns olika anledningar till att välja bergvärme. En av de stora är naturligtvis att det är en förnybar energikälla. Solen värmer upp marken och berget- du tillvaratar denna energi. Allt fler väljer att leva ett sundare liv, med ekologisk mat och alternativa energikällor. Det handlar om att värna om det vi har, att ge barnen en framtid och en friskare jord.

Men i länden så är det också ekonomiskt med bergvärme. Det kostar en hel del att installera, men de kostnaderna har du ganska snabbt tjänat in. Sedan är det bara besparing år efter år, speciellt som en bergvärmepump inte behöver så väldigt stort underhåll.

Finns det några nackdelar med bergvärme?

Det finns för- och nackdelar med det mesta. En nackdel kan vara att de flesta pumpar drivs av el. Så när det blir elavbrott under höststormarna så stannar pumpen upp. Om du bor i en del av landet där elavbrott är vanliga så kan det vara bra att ha en extra värmekälla, som till exempel pellets eller vedkamin.

Den största nackdelen tycker många är kostnaden. Det är dyrt att installera en bergvärmepump. Men det är bara dyrt just vid installationstillfället, sedan kostar det ju i princip ingenting. Så om du kan få ett bra lån så kan det vara en av dina bästa investeringar.

Välj rätt företag

En bergvärmepump ska hålla i cirka 20 år, det borde inte vara några reparationer eller problem innan dess. Om den är rätt installerad vill säga. Dels måste den vara av rätt dimension och borrhålen tillräckligt djupa och stora. Men även själva installationen ska inte vara bristfällig. Därför är det viktigt att välja en bra firma som verkligen kan sina saker och som är certifierad. Kolla gärna upp referenser innan du skriver kontrakt, det handlar om stora pengar som du inte vill förlora.

Det är många familjer som verkligen är glada för att de installerat bergvärme. Den konstanta tillgången och stora volymen gör att vardagslivet flyter på som aldrig förr. De vet att miljön mår bättre av att använda sig av en form av solenergi, och det känns bra att dra sitt strå till stacken med ekologisk medvetenhet.

Därför är bergvärme verkligen något du ska se lite närmare på. Be om offert och jämför priser. Ställ frågor och lär dig lite extra om hur denna form av energi egentligen fungerar. För då blir det också lättare för dig att se vilken firma som kan ge dig det bästa valet.

Köp verktyg online hos Verktygshandlarn

Badrum i Stockholm